Dzień Czekolady 2018

Dnia 12 kwietnia 2018 roku  w naszej szkole obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Samorząd Uczniowski na przerwach rozdawał uczniom kostki czekolady. W stołówce szkolnej czekała także na uczniów fontanna czekolady.



Dlaczego warto jeść czekoladę?


Jak wszyscy wiemy, czekolada jest przepyszna, choć kaloryczna, ale ma także właściwości dobrze wpływające na nasz organizm. Spożywanie odpowiedniej ilości czekolady ułatwia nam naukę, wpływa na nasze samopoczucie, zmniejsza ryzyko udaru, a także wydłuża życie. W czekoladzie znajduje się wiele cennych substancji, np. żelazo czy magnez, które regulują sprawność komórek nerwowych. 



A o to przepis na domową czekoladę:
           

Składniki :
  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki świeżego mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Sposób przygotowania:

Mleko wlej do rondla, wsyp cukier, rondel postaw na ogniu i podgrzej. Mieszaj, aby cukier się nie przypalił. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści, nie doprowadź do zagotowania. Mleko w proszku wymieszaj z kakao, przesiej przez sitko, wsyp do płynu, cały czas dość energicznie mieszając, do całkowitego połączenia się składników. Teraz mieszaj powoli, aż masa trochę zgęstnieje. Formę na czekoladę wysmaruj cieniutko masłem, wylej masę czekoladową, wyrównaj. Odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Gotowe.
( Do masy czekoladowej możesz dodać rodzynki, kawałki migdałów lub orzechy laskowe. )